др Мићо ГаћановићСАОПШТЕЊА


26. 09. 2004.

Свечано отворење српскоправославног Храма Христа Спаситеља у Бања Луци:
ГРЕШКА У ПРОТОКОЛУ (?)

Градски одбор Народне странке Радом за Бољитак, као и сви кандидати ове Странке на листи одборника будуће Скупштине града Бања Лука питају (се) због чега данашњим литургијским свечаностима поводом отварања српскоправославног храма Христа Спаситеља у Бањој Луци нису присуствовали и званични представници других вјерских заједница.

« Уз сво уважавање данашњег чина, а то је 'ницање из пепела' српскоправославног Храма Христа Спаситеља у Бањој Луци, морамо запитати да ли је због 'протколарне грешке' изостало присуство представника других вјерских заједница у нашем граду. Јавност тешко да ће прихватити објашњење да им нису одаслани позиви, јер Бања Лука је – барем у мирним временима – представљала примјер националне и вјерске толеранције» - саопштава данас Градски одбор Народне странке Радом за Бољитак чији кандидати за одборнике будуће Скупштине града Бања Лука поздрављају васкрснуће Храма Христа Спаситеља у Бањој Луци.


24. 09. 2004.
ОСУЂУЈЕМО НАСИЉЕ НАД НОВИНАРИМА!

Народна странка Радом за Бољитак, као и ванстраначки кандидат за градоначелника Бања Луке Др Мићо Гаћановић, кога подржава ова Странка, осуђују нападе на новинаре било гдје, било када, и под било којим околностима.

Градски одбор Народне странке Радом за Бољитак и кандидати за одборнике Скупштине града Бања Лука из Центра – Аида Савић, Жељко Гребенаревић, Ранко Ландека, Младен Вучковац и Петко Савић – захтијевају од Центра јавне безбједности Бањалука да што прије открију силеџије које су физички злостављале спикера-водитеља Биг радија Дарка Гуњића.

- Свјесни сазнања да и ово саопштење промовише кандидатуру власника Биг радија, градски одбор Народне странке Радом за Бољитак као и ванстраначки кандидат за градоначелника Бања Луке др Мићо Гаћановић залагаће се, у новом сазиву Скупштине града Бања Лука, да се новинарима омогући неограничавано комуницирање са јавним мнијењем – саопштавају из ове Странке.23.09.2004.
СВИМ МЕДИЈИМА

У своје и у име странке која ме подржава, Народне странке радом за бољитак, изражавам гнушање, шок и невјерицу на сазнање да је нападнут новинар Биг радија, господин Дарко Гуњић, казе Мићо Гаћановић, ванстраначки кандидат за градоначелника Бање Луке.

Питам се, каже Гаћановић, да ли је ово Бања Лука коју знамо и памтимо и да ли је ово Бања Лука за коју сви тврдимо да је европски град. У европским градовима не бију новинаре, него их слушају или не слушају, читају или не читају, гледају или не гледају, али их не нападају.

Свима нам је задаћа да се супротставимо сваком оном тко силом, из било којих побуда, хоће да ућуткава новинаре.


23. 09. 2004.
ГРАД НОСИЛАЦ РАЗВОЈА

"Градска управа не смије и не може своју улогу почињати и завршавати само на административном ангажману. Градска управа не смије и не може бити само бирократска структура која издаје увјерења и прописе. Град и градска управа морају и могу бити носилац развоја, инкубатор идеја и носилац инвестиоција", сматра др Мићо Гаћановић, ванстранацки кандидат за градоначелника Бањалуке.

"Бројни контакти које имам са градоначелницима градова западне Европе који су по величини и другиом параметрима примјерени Бањалуци, су ми јасно показали да град и може и мора инвестирати у споствени развој. Квалитет оваквог инвестирања у Бањалуци је што би се ефекти одмах видјели кроз, рецимо, нижу цијену стамбеног простора, а истовремено квалитетне приходе у буџет града. На овај начин бисмо, прије свега младим људима, помогли да ријеше стамбено питање и остану у свом граду, а остварили бисмо и приход у буџету којим бисмо субвенционирали поједине трошкове најугроженијим категоријама становништва. Управо овако ћу се понашати ако будем изабран за градоначелника, а Народна странка Радом за бољитак која ме подржава ће у градској Скупштини Бањалуке предлагати законска рјешења у овом правцу" - истиче др Гаћановић.


22.09.2004.
СВИМ МЕДИЈИМА

Ванстраначки кандидат за градоначелника Бања Луке, др Мићо Гаћановић, чију кандидатуру подржава Народна странка Радом за бољитак, изјавио је данас да ће на почетку свог мандата (уколико добије повјерење гласача) утврдити у којој се фази налази пројекат изградње станова за раднике некадашњег гиганта електронске индустрије «Руди Чајавеца».

«За овај пројекат новац је обезбјеђен прије три године, донесене су одговарајуће одлуке Управног одбора Чајавеца, али Градска управа и њене институције нису ништа урадиле по том питању. И поред многих молби и ургенција још није одобрена ни локација за изградњу», нагласио је Гаћановић и додао да је игнорисање овог проблема од стране актуелне градске власти у супротности са њеним свакодневним обећањима да ће бринути и за ову категорију становништва.

21 .09.2004 .
СВИМ МЕДИЈИМА

Ванстраначки кандидат за градоначелника Бањалуке, др Мићо Гаћановић, данас је Српској православној цркви у бањалучком насељу Ребровац уручио чек на износ од пет хиљада конвертибилних марака, поводом празника Мале госпојине, крсне славе ове Парохије.

«Ова слава одувијек ме испуњавала посебним осјећајем, јер је у мојој породици, међу пријатељима и комшијама, на овај дан увијек било свечано и достојанствено. Тако се и данас осјећам. Срећан сам и што сам у могућности да својој цркви и својој Парохији помогнем овим доприносом, увјерен да тиме враћам само дио дуга онима који брину о нашој духовности - изјавио је тим поводом ванстраначки кандидат за градоначелника Бањалуке др Мићо Гаћановић.

Гаћановић је нагласио да су на гробљу ове бањалучке цркве сахрањени његови најмилији, и да је све и лијепо и тешко везано непосредно за ову цркву и овај дио његовог града.

«Сматрам да је потребније помоћи цркви и Парохији него новац трошити на рекламу за кампању. Уосталом, вјерујем да ће људи бирати по знању, честитости, идејама и моралности кандидата, а не по броју плаката», рекао је Гаћановић.18.09.2004.
СВИМ МЕДИЈИМА

Након данашње манифестације «У Град без аутомобила» коју су организовали «Млади истраживачи« промотивном вожњом бицикла, ванстраначки кандидат за градоначелника Бањалуке др Мићо Гаћановић поручио је да је Бањалуци мјесто у Европи.

«Претходних мјесеци, а посебно ових дана, у сталним сам контактима са градоначелницима неких градова Европе, који су по много чему, слични Бањaлуци« - изјавио је др Мићо Гаћановић и додаје да ће на сајту www.gacanovic.com представити њихова искуства.

"Сигуран сам да ћу сазнања, која сам стекао у контактима са градоначелницима Европе ефикасно примјенити на функцији градоначелника Бање Луке. Захваљујем на подршци коју ми градоначелници европских градова пружају нудећи помоћ Бањој Луци на европском путу" - рекао је др Гаћановић.16. 09. 2004.
СВИМ МЕДИЈИМА

ЗАКОН ПРОТИВ МЛАДОСТИ

Потпуно свјестан ријетке потребе укупног и равномјерног развоја Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине, др Мићо Гаћановић, ванстраначки кандидат, оцјењује недавно усвојени Закон о приватизацији пословних зграда, просторија и гаража, великом кочницом у даљњем развоју Бањалуке.

«Увјерен сам да је развој Републике Српске итекако потребна што развијенија Бањалука као културни , спортски и универзитетски центар.

Посебно наглашавам да ће се у крајње незавидном положају, примјени ли се ова одлука, наћи бројне невладине организације и удружења грађана. Предвиђеним процесом приватизације рад многих од ових удружења биће упитан, а нека од њих би једноставно могла нестати.

Уз пуни респект према посланицима НСРС, цијеним да усвајање оваквог закона показује да нису у довољној мјери свјесни значаја дјеловања невладиног сектора.

Подсјећам да нема званичника ни политичког кандидата у предстојећим изборима који се заклиње у младе, а сада их законом тјерамо на улицу», истиче Гаћановић.

Гаћановић је додао да се деложацијом невладиног сектора десеткује изванредан потенцијал и чини штета за коју ће се цех плаћати годинама.


15. 09. 2004.
СВИМ МЕДИЈИМА

 

Независни кандидат за градоначелника Бања Луке др Мићо Гаћановић одржао је прес конференцију у предизборној кампањи. У дружењу са новинарима Гаћановић је објаснио разлоге за своју кандидатуру, представио слоган кампање «За Бању Луку с угледом», те истакао своје идеје за даљи просперитет овог града.

Др Гаћановић је од 10. маја интензивно сакупљао искуства на пословима градоначелника по европском моделу, посебно у земљама Бенелукса која планира примјенити у свом будућем раду.

«Из Бањалуке сам одлазио у свијет, у велике европске центре гдје је, пред најстручнијим људима, у више наврата верификован мој рад. Осјећам се дужним Бањалуци. Као одговоран човјек желим вратити свој дуг. Функцију градоначелника и те како респектујем и само ме људска потреба да вратим макар дио дуга свом граду, својој Бањалуци, навела да се кандидујем»

Објашњавајући своју идеју вођења Бањалуке, др Гаћановић је истакао да је његова визија - визија рада експерата.

«Ја радим у науци тридесет година и бавећи се тим пословима у Европи сам стекао углед и признања. Те везе и познанства стечена кроз научно-истраживачки рад искористио бих да Бањалуци вратим стари европски углед који је уживала прије петнаест година».

Кандидатуру др Гаћановића подржао је економски експерт, премијер Алтернативне Владе Босне и Херцеговине, др Драгољуб Стојанов.

Стојанов је, говорећи о актуелној ситуацији у Босни и Херцеговини, нагласио «да у вођењу нашег политичког и економског живота постоје многи недостаци, у првом реду отвореност, стручност и поштење. У бези са овим посљедњим посебно истичем корупцију која је присутна у свакој пори нашег живота, али за коју вјерујем да се може сузбити уколико на кључним функцијама буду одговарајући и стручни људи».